Komedija, Ljubavni, Teen / YA

Džon Grin & Dejvid Levitan – Vil Grejson, Vil Grejson // Jedno ime, dve osobe

By In

vil_grejson_korica.cdrNeretko na književnim blogovima pročitamo o romanima koji nose žanr YA (Young Adult), a upravo ovaj žanr jeste jedan od popularnijih trenutno među mladima širom sveta. Pronaći svoj kvadratni metar u svetu punom zla i problema, prvi ljubavni problemi, prvi seksualni odnosi su samo neke od tema koje ovaj žanr pokriva – i to sve u svetu starijih maloletnika. Ko god da je pročitao (ili pogledao) Krive su zvezde autora Džona Grina, nije ostao ravnodušan, niti suvih očiju. Grin, koji je ove godine postao jedan od prodavanijih pisaca današnjice, tvorac već pomenutog romana, ali i romana Gradovi na papiru (o kome se takođe dosta pisalo prvenstveno zbog filmske adaptacije u kojoj glavnu žensku ulogu tumači poznati model Kara Delevinj), ovoga puta iznenađuje obožavatelje svoje književnosti saradnjom sa Dejvidom Levitanom u romanu Vil Grejson, Vil Grejson. Roman koji je preveden na srpski jezik od strane odlične i originalne izdavačke kuće Urban Reads, predstavlja originalnu i dirljivu priču o pronalaženju sebe, ljubavi, prijateljstvu ali i homoseksualizmu i kako se nositi sa tim ”biti gej”. Takođe, kao jedna od glavnih tema romana je činjenica da se sve može promeniti u sekundi, i da nismo ni svesni koliko dobrih stvari može da donese jedna loša.

Ono što je posebno interesantno kod ovog romana je činjenica da ima dva pisca – ali za to postoji prilično dobar razlog. Naime, u romanu o kome pričamo ne postoji jedan glavni lik – već dva, i obojica se zovu isto, Vil Grejson. Dosta udaljeni jedan od drugog, oni vode svoje odvojene živote i svako od njih se bori sa svojim tinejdžerskim problemima. Prvi Vil Grejson (čiju je priču napisao Džon Grin) se ponajviše bori sa ljubavnim problemima svog supergej druga Mališe Kupera (ali jednim delom i sa Mališinim idejama oko njegovog supergej mjuzikla koji planira da pokloni školi), dok je u isto vreme prilično zbunjen oko toga da li mu se devojka po imenu Džejn dopada i da li treba da stupi u vezu sa njom. Drugi Vil Grejson, tačnije vil grejson (jer je ceo deo ovog Vila napisan malim slovima), čiju nam je priču približio Dejvid Levitan, ima mnogo veće probleme – a to je pronaći odgovore na pitanja kako je to biti gej, šta to zapravo znači, i kako videti svet u boji. Vil Grejson 2 je klasičan američki kul tinejdžer – prezire sve, ne voli ljude, ne voli da komunicira niti da ima bilo kakav kontakt sa njima koji zahteva više od ”zdravo” ili ”da li si uradio domaći”. On ima aktivnu ljubavnu aferu sa Ajzakom već neko vreme preko interneta, i to su momenti zbog kojih on preživljava svaki dan. Međutim, kada sudbina učini da se oba Vila Grejsona nađu na istom mestu u isto vreme, njihovi životi se menjaju.

Shodno priči, delovi koje su pisali Džon Grin i Dejvid Levitan su podeljeni jednako – svako od pisaca je napisao po deset glava. Kako ”dogovor kuću gradi”, Grin i Levitan su isto tako na ravne časti podelili i ime i prezime glavnih junaka – jedan je smislio ime Vil, dok je drugi Vilu dao prezime Grejson. Ipak, svaki od pisaca je imao pravo da svoju priču napiše kako god i u kakvom god pravcu želi; jedini uslov je bio da se oba Vila Grejsona sretnu negde u toku romana i da taj sastanak ima ogroman uticaj na njihove dalje živote.

Toliko toga imam da kažem za ovaj roman. U jednom trenutku sam razmišljao čak o tome da je možda Džon Grin Bog, ali onda sam shvatio da je književnost Džona Grina mnogo lepša od nekih stvari koje se dešavaju na zemaljskoj kugli, pa sam shvatio da Džon Grin ipak nije Bog. Vil Grejson, Vil Grejson je za sve tinejdžere, i, ne bih da zvučim otrcano, ali i za sve one koji se tako osećaju. Bez obzira na to što su glavni likovi tinejdžeri, i što je priča veći deo vremena smeštena u jednu od dve američke srednje škole, ovo je priča o dosta komplikovanijim temama nego što zapravo izgleda. Homoseksualizam je jedna od glavnih tema romana, i samim tim on predstavlja obavezno štivo za sve naše tinejdžere koji ne razumeju i koji nikad nisu došli u kontakt sa gej osobama (a već uveliko šire mržnju). Ako izuzmemo to iz cele priče o dva fantastična Vila Grejsona, tu je pitanje koje je svako od nas nekada u životu postavio, tinejdžer ili ne, a to je ”ko sam ja?”. Pronalaženje sebe je ključni deo života svake mlade osobe, i ova dva pisca to svakako shvataju, i samim tim ovim magičnim romanom pomažu drugima da učine baš to. Treća glavna tema romana, ali svakako isto bitna kao prethodne dve je prijateljstvo. Kroz ceo roman, to jest kroz perspektivu oba Vila Grejsona, čitalac se susreće sa problematikom prijateljstva – šta ono predstavlja i šta se očekuje od prijatelja. Na duhovit, sladak, vedar način, i Džon i Dejvid nas podsećaju da svoje prijatelje volimo češće i jače.

Ne preporučujem; apelujem svim roditeljima tinejdžera da im ovo sakriju ovog Božića ispod jelke – nećete se pokajati ni Vi, a ni oni. Vama koji nemate decu tinejdžere – ako ste pročitali bilo koju knjigu Džona Grina, onda je ovo definitivna preporuka. Savršen jezik pisaca, priča koja je čarobna, izuzetno duhovita i realna će svakako osvojiti srca svih čitalaca. Sve knjige Džona Grina su izdate od strane Urban Readsa, i mi im se na tome zahvaljujemo do neba.

11585544


Naslov originala: John Green & David Levithan – Will Grayson, Will Grayson

Godina izdanja: 2015 za srpsko tržište

Izdavač: Urban Reads

Broj stranica: 260