Publicistika

Volfgang Kriger – Istorija tajnih službi: Od faraona do NSA

By In

istorija_tajnih_sluzbi_od_faraona_do_nsa-volfgang_kriger_vSkeptici su od samog početka gledali na Internet i društvene mreže sa dozom nepoverenja, videvši ih kao savršeni alat za špijuniranje širokih narodnih masa; a kada je 2013. godine,  Edvard Snouden otkrio  javnosti  šokantne podatke američke obaveštajne službe, svet je drugačije počeo da gleda na Internet, koji je tajnim službama postao novo bojno polje i time izgubio svoju nevinost.

Volfgang Kriger, stručnjak međunarodnog glasa za ovu tematiku, u knjizi Istorija tajnih službi daje fantastičan i uzbudljiv prikaz istorije obaveštajnih službi tokom tri hiljade godina, počev od starog Egipta pa do današnjih dana.

Kao što i sami možemo pretpostaviti, špijuni iz perioda drevnog Egipta i današnjice, teško da su se koristili istim tehnikama rada, ali ono što Kriger u svojoj opsežnoj knjizi nam pokazuje je da su svi imali i imaju isti cilj-saznati što više o neprijatelju. Osećaj ugroženosti od strane unutrašnjih i spoljnih neprijatelja – bilo da njihovo postojanje predstavlja nepobitnu realnost ili je proizvod političke paranoje – osnovne su konstante državne vlasti bilo kojeg istorijskog perioda. Iz ovakvog osećaja nesigurnosti kao i potrebe da se potencijalni protivnik špijunira i jesu iznikle obaveštajlne službe. Saznavanje informacija prevremeno kako bi se na njih moglo odgovarajuće reagovati, bio je i jeste cilj svake tajne službe.

U svojoj knjizi Kriger, jedan je od suosnivača Radne grupe za istoriju obaveštajnih službi, nudi stručan i zanimljiv pregled nicanja i razvijanja tajnih službi I špijuna kroz sve epohe. Koncizan pregled najznačajnih perioda i država bitnih za ovu tematiku služi kao odličan pokazatelj razvitka tajnih službi i njihovog, sad već, zastrašujućeg, zadiranja u živote ljudi i kršenja njihovih gradjanskih prava.

Kako što i sam autor konstatuje u knjizi: “Tajne službe su oduvek služile kao sredstvo represije i gaženja ljudskog dostojanstva. To pre svega važi za diktature, ali predstavlja i sastavni deo istorije demokratija. I to je, takođe, jedna od tema ove knjige o delatnosti tajnih službi, od njihovih antičkih početaka, preko hladnog rata i njegovog okončanja, pa sve do savremenog doba” .

Pored već pomenutog hronološkog pregleda špijunaže, knjiga takodje zadire i u problematiku zakonskih okvira i postavlja pitanje ko zapravo brine o tome da date službe ostanu u zakonskim okvirima i da njihove vlade ne traže ono što nije u skladu sa zakonom? Mnoga od ovih pitanja mogu da se razjasne i da se na njih odgovori uz pomoć istorijskih primera, dok je za druga to teško, ili nemoguće.

Svoja opsežna saznanja, zasnovana na godinama istraživanja, autor nudi na uvid čitaocima, potkrepljujući ih činjenicama i pretpostavkama usled nedostataka dokaza.

Za sve ljubitelje istorije i politike, ova knjiga, koja na mnogim mestima više podseća na udžbenik, predstavlja pravi užitak za čitanje jer vrlo koncizno i razgovetno objašnjava fantastični razvitak ove mašine za praćenje i posmatranje ljudi. Topla preporuka za sve one koji su se pronašli u prethodnom opisu.

piše: Milana Škorić


Naslov originala: Wolfgang Krieger  – Geschichte der Geheimdienste: Von den Pharaonen bis zur CIA

Godina izdanja: 2016

Izdavač: Laguna

Broj stranica: 455